Slovenske književnice, LGBT-književnost u regiji

18.10.
2014.

U Dnevnom boravku u četvrtak 16. listopada održan je u sklopu Kičme okrugli stol o LGBT-književnosti danas, u Sloveniji, Hrvatskoj i u regiji. Gošće su bile Tatjana Greif, urednica lezbijske biblioteke Vizibilija iz Ljubljane, i Danijela Almesberger, koordinatorica udruge Lori iz Rijeke. Program je vodila Doris Pandžić.
Tatjana Greif je govorila o izdavaštvu u Sloveniji. Biblioteku Vizibiliju većinom financiraju strane kulturne institucije, knjige se objavljuju u nakladama od otprilike 500 komada i postižu veliku čitanost.
Za razliku od Hrvatske u Sloveniji uobičajena je distribucija putem distributera knjiga, tako da izdavač ne mora sam kontaktirati knjižare i dogovarati proviziju (rabate). Na pitanje kolike su provizije distributera, Tatjana Greif je rekla da „su kod nekih vrlo velike, čak do 50%, ali u njihovu proviziju ulazi i provizija knjižare“. Možda je, za one koji ne znaju, potrebno reći da je prosječna provizija knjižare u Hrvatskoj 50%, i to bez distributera.
Pisci u Sloveniji imaju uvid u čitanost svojih knjiga u knjižnicama i oni pisci koji su najčitaniji dobivaju novčane poticaje. Publika je postavljala brojna pitanja, a najviše ih je zanimala definicija LGBT-književnosti. Tatjana Greif je objasnila da je riječ o književnosti koja ili ima LGBT-teme ili je pišu LGBT-osobe, a ne mora nužno biti seksualne tematike.
Danijela Almesberger je govorila o aktivnosti udruge Lori, edukacijama u školi i senzibiliziranju javne zajednice putem književnosti, izložbi i predstava.
Nakon okruglog stola slovenske su lezbijske književnice Petra Hrovatin, Urška Sterle, Kristina Hočevar i Nataša Sukič čitale svoje tekstove. Prije samih čitanja kratko su se predstavile publici, koju su zanimali i detalji iz privatnog života autorica. Tako je, primjerice, Kristina Hočevar objasnila da radi u školi, ne sakriva svoj privatni život i čak ima i podršku od kolega i učenika, a Urška Sterle je ispričala anegdotu o tome kako je jednu svoju knjigu objavljenu u 500 primjeraka rasprodala još prije prve prezentacije. Okupljeni su na književnoj večeri mogli besplatno dobiti potpisane knjige slovenskih autorica. Nekih pedesetak knjiga, koje su književnice donijele, razgrabile su se u manje od jedne minute. Također, najavljeno je da će u novom broju časopisa Rea tema biti lezbijska književnost. Velika posjećenost književne večeri pokazala je znatan interes javnosti za ovu manjinsku književnost i kulturu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA ')}